Kan solen gøre brun til bleg?

Foråret er endelig kommet, og med det følger heldigvis en masse solskinstimer. Det er nemlig det, der skal bruges, hvis du vil gøre gammelt, gult plastic til hvidt igen. Og ejere af gamle Commodore- eller Nintendo-maskiner vil kunne nikke genkendende til, at noget – eller måske alt – deres gamle udstyr med tiden er blevet gult og grimt.

Der er masser af gode forklaringer på, hvorfor plastic bliver gult med tiden. Det har noget med ilt, lys og plasticens beskaffenhed at gøre. Nogle har imidlertid fundet frem til, at man kan vende processen om igen, og nøglen hertil er brintoverilte og UV-lys. På nettet kan man læse om “Retr0bright” som en opskrift på en væske, man kan blande og nedsænke sit gule plastic i. Andre bruger hårblegningsprodukter, men måske har du allerede et lige så effektivt middel stående i skabet. For både hårblegningsprodukter og pletfjerningsmidler som Vanish er nemlig baseret på brintoverilte. Så hvordan virker det på plastic?

Jeg har testet det på en Amiga-mus, som jeg havde fået med i en handel, og som var så gulnet, at den nærmest var blevet brun, og i det følgende kan du læse, hvordan det gik.

Jeg var lidt for ivrig med at komme igang med projektet, så jeg har ikke noget billede af musen, fra før jeg overhældte den med flydende Vanish. Alligevel fremgår det ret tydeligt, at denne mus ikke bare er gul – den er GUL!

Vanish fås også i pulverform – men det er altså den flydende variant, jeg har brugt her. Da jeg havde sikret mig, at hele musen var dækket af Vanish, pakkede jeg den ind i husholdningsfilm. Det skulle først og fremmest sikre, at væsken ikke tørrede ud. Jeg prøvede at få filmen til at sidde så glat og tæt omkring musen som muligt, da virkningen gerne skulle være ens over hele overfladen – hvilket billedet herunder dog ikke ligefrem illustrerer. Herefter blev den sat ud i solen, hvor tiden og UV-strålerne skulle arbejde for mig.

Og tiden gik… Herunder ses et sammenklip af to billeder taget med to timers mellemrum. Noget tyder på, at det virker ret effektivt:

Her skulle eksperimentet nok have været stoppet for mit vedkommende, for da musen ikke var helt tilbage ved sin oprindelige kulør, valgte jeg at lade den solbade lidt længere. Og det viste retrobrighting-metoden sin lidt grimmere skyggeside – nemlig risikoen for ujævn blegning, og ligefrem “overblegning”. Da jeg sidst på eftermiddagen tog musen indendøre, så resultatet nemlig sådan ud:

Som det ses er blegningen ikke jævn, hvilket jo nok til dels skyldes, at jeg ikke fik sørget for tilstrækkelig jævn fordeling af Vanish og at ikke alle sider af musen har fået lige meget sol. Men musen er faktisk lysere end, hvad den oprindeligt var, og det er tydeligt, at processen på et tidspunkt tog overhånd.

Hvad har jeg lært?

Retrobrighting med Vanish virker. Ingen tvivl om det. Men det kræver træning, hvis man skal opnå et perfekt resultat. Jeg kunne have holdt bedre øje med musen undervejs, og været mere omhyggeligt med, at husholdningsfilmen ikke dannede luftlommer, som kunne gøre blegningen ujævn. Jeg kunne også have været mere omhyggelig med at sikre, at alle sider af musen fik lige meget lys.

Blegningen var ikke en katastrofe, men heller ikke den succes, jeg havde håbet på. Personligt forestiller jeg mig ikke, at jeg kaster mig ud at lysne et kabinet foreløbig. Dertil skal der eksperimenteres mere – og ikke nødvendigvis med Commodore-grej! Jeg giver nok musen et ekstra skud, for at få blegningen ensartet, men ellers tror jeg den kunne blive et spændende emne for et kommende eksperiment som alternativ til retrobrighting – nemlig at male den.

Dette indlæg har 2 kommentarer

 1. Morten Heede Bæk

  Hej
  Faldt lige over din artikel her med at genskabe det oprindelige udseende på gamle maskiner.
  Nu er den godt nok ved at være et par år gammel, så jeg ved om du har fået noget mere erfaring. 😁
  Jeg har haft held med en metode, hvor jeg putter plastikdelen ned i en gennemsigtig klodskasse, hvor der er en blanding af brintoverilte og varmt vand. Laver så et “låg” af vitra vap og så ud i solen en 5-6 timer. Det har virket rigtig godt. 😁

 2. Frank

  Hej
  Har retrobritet en del her i sommer med stort held. Påsmøringsmidler giver ofte ujævn brightning. Jeg bruger at nedsænke genstanden i et kar med varmt vand med ren brintoverilte hældt i, og dreje det lidt i løbet af dagen så alle sider får sol. Det giver en jævn brightning.
  MVH
  Frank

Skriv et svar