Test af Keelog strømforsyning til Amiga

You are currently viewing Test af Keelog strømforsyning til Amiga

Keelogs primære forretning koncentrerer sig ellers om en temmelig shady business, nemlig produktion og salg af key-loggere, som man kan montere i intetanende personers computere, og som så samler information om alt fra passwords til private beskeder skrevet på tastaturet.

Trods det, lod jeg mig overbevise af et nydeligt design og en fornuftig beskrivelse af deres Amiga-strømforsyning:

The original Commodore power supplies are very hard to get by these days, and often pose a reliability or even safety threat. As for other replacement power supplies, a handful of solutions exist on the market. Yet most of them are DIY-grade, lacking basic quality, electric engineering expertise, and safety features. The vast majority of these power supplies is recognizable by the general purpose Maszczyk Z16 chassis. Opening up one of those power supplies was big motivation for us to design our C64, C128 and Amiga power supply series.

Fra Keelog.com, februar 2020
En sikring på 230 V siden og en modulopbygning med tre separate strømforsyninger er blandt Keelogs salgsargumenter.

Strømforsyningen er specificeret til at levere et output på
+5V/4.0A, +12V/2.0A, -12V/0.5A DC, hvilket er betydeligt bedre end Commodores egne strømforsyninger, og skulle være konstrueret efter alle kunstens regler, når det gælder beskyttelse af computeren mod overspænding. Den er samtidig monteret med et “ægte” kvadratisk DIN-stik, og ikke et eller andet hjemmefusket stik, som en del af de strømforsyninger, som er at finde på eBay ellers excellerer i.

Strømforsyningen (som i øvrigt er limet sammen, og derfor ikke uden videre kan åbnes) er en kompakt sag som måler
125 mm x 59 mm x 42 mm – en hel del mindre end Commodores original, og vi ser her, hvad switch mode-teknologien har betydet for nødvendigheden af store rummelige kabinetter med plads til skrumlede ringkernetransformatorer. Strømforsyningen er udformet med en lille “kile” i den ene ende – et fint lille throwback til Commodores originale strømforsyning til “brødkassen” og Vic 20. Det er også i denne ende, vi finder en lille rude af klar plast, med påskriften “Amiga”, som lyses op, når strømforsyningen er tændt.

Strømforsyningen fra Keelog fylder ikke mere end en notebook-strømforsyning.
Fedt ser det ud – i hvert fald på billedet…

Strømforsyningen fås i øvrigt både i sort og grå – jeg valgte den grå, i håb om, at den var Amiga-grå – det er den langt fra.

Ud af den ene ende stikker ledningen til stikkontakten – og ud af den anden stikker ledningen til computeren. Kablet virker kraftigt og indikerer, at producenten har tænkt sig godt om.

Hvad vi imidlertid ikke finder er en tænd- og sluk knap. Af uransagelige grunde har Keelog valgt, at computeren skal tændes og slukkes på stikkontakten – hvilket mildest talt er en rigtig dårlig idé. Min Amiga sidder i en strømskinne, så eneste mulighed for at slukke for computeren er at hive stikket ud af skinnen. Ikke smart. Heldigvis er løsningen relativt simpel, idet man jo altid kan montere en afbryder på ledningen.

 • Replacement power supply for Amiga 500, Amiga 500+, Amiga 600, Amiga 1200
 • Stabilized +5V/4.0A, +12V/2.0A, -12V/0.5A DC output
 • Over-voltage and over-current protection
 • Fused on AC and DC side and fully isolated
 • LED-illuminated high quality chassis
 • Durable and thick cables on both sides
 • Runs cold
 • Weight only 0.6 kg (1.3 lb)
 • Compact enclosure with modern shape 125 mm x 59 mm x 42 mm
 • (5.0″ x 2.3″ x 1.6″)
 • Square DIN5 plug with +5V/+12V/-12V DC US-standard 120V AC power plug (U.S., Canada, Mexico, Japan, and others)
Under bunden finder vi angivelser af spænding og strømstyrke. Til sammenligning med Commodores originale er denne op imod dobbelt så kraftig.

Nok snak! Lad os se om den faktisk virker

Og det gør den. Jeg har testet strømforsyningen på min Amiga 600 og efterfølgende på min Amiga 1200 med indbygget acceleratorkort og en strømhungrende harddisk. Og der har ikke været problemer.

At strømforsyningen virker i min Amiga 1200 er faktisk ikke en selvfølge. Den indbyggede Seagate harddisk (som kommer fra en gammel HP Bærbar) insisterer nemlig på at få 5,0 Volt for at ville køre – og det betyder faktisk, at jeg kan ikke bruge den sammen med strømforsyninger baseret på eksempelvis Mean Well RT-65B, som ellers er populær i Amiga-kredse.

Efter nogle timer på begge maskiner kan jeg konstatere, at de begge kører upåklageligt. Men om spændingen er ren og uden ripples / spikes, har jeg ikke mulighed for at måle.

Keelog lover, at strømforsyningen “runs cold”. Jeg vil nok nærmere beskrive den som håndlun. Termometret siger 49 °C på det varmeste sted på oversiden – og 60 °C under bunden efter et par timer med min Amiga 1200 med harddisk og acceleratorkort. Det må siges at være godkendt.

Lige så fancy den klare plastrude med Amiga-logoet er, lige så irriterende er den faktisk i praksis. Bag ruden sidder en meget klar hvid diode, som faktisk blænder, når computeren er tændt – og som næsten overflødiggør andet lys i rummet, når strømforsyningen ligger på bordet ved siden af computeren. Havde dioden været dæmpet til det halve, ville det have set fantastisk ud.

Der er blus på den lille diode bag Amiga-logoet. Så meget, at det faktisk blænder.

Med en pris på 31€ (april 2020: 34€) er strømforsyningen fra Keelog blandt markedets billigste, men den løser umiddelbart sin opgave fint. Computeren kører stabilt, strømforsyningen holder en fornuftig temperatur, og der er ikke nogen hyletone fra switch mode-kredsløbet, sådan som man nogle gange kan opleve (kigger på dig, Mean Well!).

Jeg kunne godt tænke mig at have set nærmere på indmaden, men da Keelog som tidligere nævnt har limet kabinettet sammen, har jeg ikke haft mulighed for at åbne den, og man får ikke meget at se gennem ventilationshullerne.

På Keelogs hjemmeside er der efter publiceringen af denne artikel kommet et billede af strømforsyningens indmad, men det er en underlig photoshoppet udgave, hvor resterne af deres C64-strømforsyning stadig er synlig i den ene ende af billedet. (Derfor den blå komponent “uden for printet” i den ene ende, og resterne af en grå 9V-transformer under printet.). Hvis billedet skulle indgyde en form for overbevisning, virker det en anelse sjusket.

Så hvis ellers løfterne om et fornuftigt elektronisk design holder stik, er denne strømforsyning et rigtig fint alternativ til den aldrende originale strømforsyning fra Commodore.

Produktet er købt på keelog.com

Skriv et svar