Amiga-mus med briller

Hvis der er noget, jeg husker fra dengang, hvor min Amiga var min daglige bit-chauffør, så var det det jævnlige behov for at vende bugen i vejret på musen for at give den et tiltrængt servicecheck, hvor snavs og grat kunne blive gravet fri fra de ruller, som skulle overføre musens bevægelser på bordet til pilen på skærmen.

Selvom det i dag er muligt at erstatte den gamle “tank-mus” (som den kaldes på grund af dens karakteristiske facon) af mere moderne løsninger, har jeg alligevel et blødt punkt for Amiga-musens “Model T”. Den er ikke videre ergonomisk, knapperne klikker som om, man betjener en CD-afspiller, men bortset fra kuglen og det evindelige bøvl med ruller, der ikke kører flydende (både fordi de er snavsede, men også fordi de bliver slidt), er det stadig min go-to mus.

Jeg besluttede mig derfor for at prøve ASB Computer’s konverteringskit, hvormed man kan omdanne en klassisk Commodore-kuglemus til en moderne lasermus, blot ved at udskifte printet i musen med ét, hvorpå der er monteret en lille lasersensor, der kigger ud af hullet, hvor kuglen normalt sidder.

Kittet fås i tre varianter, nemlig én der passer til “tank-musen” fra Amiga 500/2000, én der passer til musen, der fulgte med Amiga 4000, Amiga 1200 og nogle Amiga 600-maskiner og endelig den (uduelige) mus, der blev produceret af Amiga Technologies, som fulgte med ESCOMs Amiga 1200-maskiner. Jeg valgte som nævnt tank-musen.

Kittet består af selve printpladen, en ny bundplade til “kugleholderen”, et par “spacere” og en reflektor til laserøjet.

Plug-and-play – næsten da…

Selve operationen er ret ligetil, og den medfølgende manual overlader ikke meget til tilfældighederne. Som ét af de første trin skal kablet fra det originale print flyttes over til det nye. Det er nemt nok, da det sidder med en connector – lige bortset fra en ground-leder, som er loddet på det originale print (markeret med skruetrækkeren herunder). Manualen opfordrer til, at man blot klipper det af, da det alligevel ikke skal bruges på det nye, men jeg valgte dog at aflodde, så det altid kan monteres igen.

Jeg oplevede dog to problemer undervejs, som måske lige skal adresseres. Det ene var, at jeg baksede lidt med at få det nye print til at ligge helt plant med bunden af musen. Det er vigtigt, for når man klikker med musen, nytter det ikke noget, at indmaden vugger fra side til side.

Det andet problem, mystificerer mig stadig. Efter at have samlet musen oplevede jeg, at den højre museknap ofte ikke ville slippe – og hvis man trykkede midt på musens overflade (altså ikke på knapperne), klikkede den venstre museknap… Dobbelttjek af alle samlinger gav ikke nogen umiddelbar løsning, men heldigvis er tank-mus lagervarer her på matriklen, så jeg byttede overdelen med én af de andre mus i skabet, hvilket løste problemet.

Wow for en forskel!

Med operationen vel overstået var det blot at teste. Og wow for en forskel! Musen glider let og henover skærmen – dels på grund af den lavere vægt og manglende friktion fra kuglen. Men selvfølgelig især på grund af laserens høje opløsning, der giver en oplevelse af fuldstændig flydende bevægelser, som man kun kunne drømme om tilbage i 1990’erne. Knapperne føles og lyder fuldstændig som de originale.

Til en pris på 30 Euro er det her kit en no-brainer til dig, der gerne vil beholde din tank-mus, men godt vil have lidt mere komfort. Der findes masser af andre løsninger, som gør det muligt at bruge moderne (og trådløse) USB-mus, som koster nogenlunde det samme, men ingen af disse er lige så elegante. Ofte er DB9-USB adapterne simple anordninger, som er pakket ind i et lag krympeflex – men med denne løsning genbruges kabel og kabinet fra den originale mus, hvilket i hvert fald tiltaler mit retro-hjerte mere.

Skriv et svar