Et par sjældne danske C64-titler

You are currently viewing Et par sjældne danske C64-titler

Da jeg gik i folkeskolen, var det stort, da vi fik en kopimaskine. Men endnu større var det, da der blev indrettet et EDB-rum ovenpå toiletterne i skolegården. Her stod 8 funklende nye Commodore 64-vidundere med hver deres 1541 diskettedrev og grønne monokromskærme – og en MPS-1250 printer til deling. Alle maskiner var forsynet med et Comal 80-modul, bare for at understrege, at disse computere skulle bruges SERIØST.

Fordelen ved at være et 12-årigt dydsmønster og nørd var, at jeg og de øvrige drenge fra klassen helt eksklusivt fik lov til at låne computerne i det store middagsfrikvarter hver onsdag. Fedest!

Vi var dog forment adgang til nøglen til disketteboksen med al den fede software, som skolen havde indkøbt. Men altså… Det tog os ikke mange sekunder at fjerne hængsel-propperne fra disketteboksen, så vi kunne komme til disketterne og *piratkopiere* dem! Desværre var det meste af softwaren til Comal 80, og da jeg ikke havde sådan én, havde det ikke den store interesse. Men lidt fik jeg da med mig…

Og måske var det meget smart. For jeg er endnu ikke stødt på programmerne andre steder – og danskproduceret software bør bevares for eftertiden!

Så nu tager jeg chancen og lægger mit bytte ud til download. Er du copyright-indehaver, og ønsker dem fjernet igen, så giv endelig besked 🙂

Stil (Data-Pro, 1988)

Stil er et tekstbehandlingsprogram, som med indbygget dansk tegnsæt faktisk er ret anvendeligt, om end ikke spor intuitivt og med et meget begrænset featuresæt. Men anvendeligt nok til, at skoleinspektøren har brugt det, og han kom til at gemme på originaldisketten. Tsk, tsk, tsk…
Start programmet med LOAD “STIL”,8,1

Download Stil

Geoprog (Sepia Software, 1990)

Noget er desværre ikke helt som det skal være på denne diskette, for programmerne – som er skrevet i Basic – melder en del fejl undervejs. Det burde være til at fikse, og hvis nogen orker dette og giver mig et tip, ville det være perfekt!

Programmet består af tre dele. Den første hedder “Samtale”. Glem alt om Siri og Google Assistant – her kan du nemlig føre en begavet samtale med den superkloge computer Tekno-Torvald.

“Geofakta” er det næste program på disketten. Her kan du teste din viden om hovedstæder, lande og bjergkæder med 20 geografi-spørgsmål.

“Ørneøen” er et text-adventure. Desværre fejlede spillet allerede efter den anden instruks, så hvis det skal gøres spilbart, kræver det, at kildekoden bliver kigget efter i sømmene.

Download Geoprog

Foodman (Kræftens Bekæmpelse, 1987)

Uden mad og drikke duer helten ikke. Men det er ikke ligegyldigt, hvad du hælder indenbords. Kræftens Bekæmpelse lancererede i 1987 i samarbejde med Levnesmiddelstyrelsen et spil, der skulle lære ungdommen at spise sundt og nærende. For hvis ikke man gjorde det, ville man dø! Som FoodMan er din mission at vandre gennem et supermarked, og mæske dig i de rigtige fødevarer. Og nåja – et tværsnit af et toilet indeholdende en fin brun pølle viser, om du du er i en sund balance, idet dette afspejles i pøllens flydeevne. Spillet udkom til Piccoline, Commodore 64 og PC.

Programmet kræver Comal 80 v. 2.01 for at fungere, og grafikken i spillet er desværre forvansket. Hvis nogen har en bedre kopi, så giv endelig besked!
Download Foodman

 

Dette indlæg har 2 kommentarer

  1. Ulrik

    Tak for artiklen. Kender du InterWord? Det er også et dansk tekstbehandlingsprogram.

    1. peterfj

      Jep, InterWord 2.0 var min “daily driver” i gymnasietiden, hvor jeg brugte Amiga-versionen til alt skolearbejde. C64-har fik jeg aldrig prøvet, men det kan kun være bedre end “Stil”, som var ekstremt primitivt 🙂

Skriv et svar