The joy of bad joysticks

You are currently viewing The joy of bad joysticks

Jeg har mange gange fortrudt og forbandet, at jeg jeg solgte min C64 med alt tilbehør. Men som beskrevet i en tidligere artikel, er jeg godt i gang med at få samlingen hjem igen. Iblandt de ting, som var i samlingen var to joysticks – det ene et Atari CX-40, der var notorisk berygtet for at være et elendigt joystick. Og præcis sådan husker jeg det også. Det var stramt og gav kun ringe respons, når man bevægede det i de forskellige retninger, og efter 10 minutters spil fik man ondt i håndfladen af at spille med det. Jeg HADEDE det! Men det var det, som fulgte med min computer, så derfor…

Jeg så en annonce med diverse Commodore-skrammel, og HER var joysticket! Jeg spurgte sælger, om det virkede og om det ellers var intakt, hvilket han bekræftede. Men da jeg fik joysticket hjem, var virkeligheden dog en anden. Joysticket var møgbeskidt, det stank forfærdeligt og min smarte joystick-tester afslørede, at det faktisk kun responderede på fire-knappen. Så det måtte naturligvis en tur på operationsbordet – efter en grundig vask af alle dele…

Indmaden i et CX-40 Joystick er uhyre simpel. Ovenpå en printplade er der påklistret fem “kuppel-kontakter” – én for hver retning og én for fireknappen. “Kuppel-kontakterne” fungerer ved at stikket trykker dem ned og skaber forbindelse på printet, når det bevæges i en given retning. En visuel inspektion afslørede ikke ret meget, men det var tydeligt, at når man forsøgte at trykke på dem, var flere af dem meget slidte. Nogle afgav en sprød klik-lyd, mens andre ikke rigtig responderede. Så langt så godt.

Men selv når jeg forsøgte at skabe forbindelse ved at forbinde ledningerne fra kablet, der ikke altid lys i alle joystick-testerens dioder. Det ledte mig til at konkludere, at der foruden kontakterne også var knas med kablet. Jeg fandt et nyt kabel, jeg havde liggende og loddede det på. Allerede nu var responsen nogenlunde konsekvent, men joystick-testerens dioder afslørede, at forbindelsens kvalitet ikke var for god.

Så tilbage til de små kuppekontakter. Jeg fandt et sted i Tyskland, der forhandler nyproducerede kontakter – og for cirka 5 € inkl. porto bestilte jeg en pose med 12 nye kontakter. Disse er supernemme at skifte, eftersom de blot er tapet til printet. Det eneste man skal være opmærksom på, er at placere dem præcis midt på kontaktfladen – sådan at joysticket rammer dem korrekt, når de skal trykkes ned.

Så efter en tur på operationsbordet har jeg nu et Atari CX-40 joystick, der reagerer som var det spritnyt.

Skriv et svar