Brug en C64-strømforsyning på din Plus/4

You are currently viewing Brug en C64-strømforsyning på din Plus/4

Drop den upålidelige Plus/4-strømforsyning, inden den ødelægger din computer eller brænder dit hus ned. Vi genbruger stikket og laver en Plus/4 til C64-adapter.

Jeg anskaffede mig for nogle måneder siden en Commodore Plus/4. En fin lille maskine, som sælger havde recappet og dermed skulle være klar til de næste mange år.

Men jeg har haft én stor betænkelighed ved at bruge den. Nemlig den originale dørstopper af en strømforsyning, der ligesom sin tvillingesøster fra Commodore 64 er berygtet for at have mange computerliv på samvittigheden.

Strømforsyningernes regulator til 5 Volt-linjen har det nemlig med at stå af – enten pludseligt og uden varsel eller langsomt og snigende – men resultatet er det samme; en alt for høj spænding, som slår computeren ihjel.

Til min C64’er købte jeg for et par år siden en moderne, og mere pålidelig strømforsyning. Men selvom de to computermodeller kører på samme spændinger, er deres pinout forskelligt. Eller sagt på en anden måde – Commodore 64 anvender et klassisk rundt 7-polet DIN-stik, mens Plus/4 anvender et eksotisk firkantet, 4-polet stik.

Det firkantede stik er umuligt at opdrive i dag, men i stedet for at skifte stikket på computerens bundkort til et rundt stik, har jeg genbrugt ledningen og stikket fra Plus/4-strømforsyningen og forbundet det med et rundt DIN-stik i den anden ende, som passer til C64’erens strømforsyning.

Og skulle du få lyst til at gøre det samme, så er opskriften som følger: (Selvom jeg har dobbelttjekket, at jeg ikke har vrøvlet, er det på helt eget ansvar, hvis du følger opskriften!)

Start med at købe et 7-polet DIN-stik (hunstik), som passer til C64’erens strømforsyning.

Klip derefter ledningen på Plus/4-strømforsyningen et passende sted. Jeg valgte at beholde omkring 70 centimeter ledning, da min strømforsyning til C64’eren er forsynet med en meget kort ledning. Men jo længere ledning, jo større spændingsfald.

Når du har afisoleret de fire ledere i kablet, skal du have gang i loddekolben – og multimeteret, så du kan tjekke forbindelserne.

Hvis ellers vi kan stole på, at farverne på Commodore Plus/4-kablet er konsistente, er det bare at lodde hver farve til de markerede ben på stikket, som vist ovenfor.

Når du er færdig, skulle du gerne kunne måle følgende værdier med dit multimeter:

Hvis computeren ikke starter, så tjek om du har byttet rundt på PIN 1 og PIN 2 (rød og blå). Så længe du ikke kommer til at bytte om på “øverste og nederste” række af ben, burde der ikke kunne ske skade på computeren.

Skriv et svar